Inositol til PCOS

NB selvom inositol bliver lovpris af mange, og der virkelig er kraftigt tegn på det hos nogen (ikke alle) kan hjælpe ved insulinresistens - så kan det forværre andre PCOS symptomer og det skal man være opmærksom på.

Har du hørt om inositol?

Definition: Inositol er i virkeligheden en sukkerart med antioxidantisk effekt.


I kroppen findes primært myoinositol. Via insulinafhængige NAD/NAHD epimerase enzymer, omdannes myoinositol til D-chiro inositol.


Inositol bliver af mange betragtet som et vidundermiddel til PCOS*, men det virker kun, hvis man rent faktisk mangler inositol, og det skal bruges med forsigtighed.

Inositolmangel mangel kan påvirke insulinresistens

Studier, der startede opå rotter, men siden er vist på mennesker også, viser at man kan forbedre cellen sensitivitet overfor insulin ved at give D-chiro inositol.


Det tyder også på i disse studier at en del med insulinresistens har svært ved at konvertere myo inositol til d-chiro inositol i kroppen - og ved at give D-chiro inositol kan man bypasse dette.


Studier har også vist at inositol mangel kan give insulinresistens.


Og vi ved at insulinresistens og PCOS ofte hænger sammen, og dermed bliver inositol hurtigt et "wonder drug" til PCOS.


Men det er bare sådan, at selvom inositol tilskud er rigtig effekt hvis du mangler inositol, så er det aboslut ikke alle med insulinresistens der mangler inositol, og her er det mere tvivlsomt om det virker.


Så i mine øjne kan det godt give mening at prøve et inositol tilskud i forhold til insulinresistens, og se om det forbedre ens symptomer, men det er ikke noget der virker for alle som et mirakel middel.


Og når du bruger det, skal du kende bivirkningerne. For de kan gøre det ikke er det rette at prøve alligevel.

Inositol kan påvirke ægløsning

Udover at det ligner at inostiol kan påvirke insulin og cellens respons på insulin, og er der en del lovende studier omkring af inositol kan påvirke ægløsning og hjælpe med at regulere LH/FSH ratioer der er skæve og i øvrigt regulere hormoner med ægløsning til resultat.


Det er lovende resultater ved en dosis på 4000 mg myo inositol i forhold til ægløsning.


Bivirkninger ved inositol

Udover at inositol kan give ondt i maven og kvalme som klassiske bivirkninger.


Så kan der også være nogle uønskede effekter:


Nyere studier har vist (se kilder herunder), at selvom inositol ganske rigtigt ser ud til at have effekt på insulinresistens, og dermed kunne være godt til nogle kvinder med PCOS, så har det også uhensigtmæssigt bivirkninger, især hos kvinder med PCOS.


Studier fra 2019 0g 2021 tyder på at inostiol også påvirker det enzym der hedder aromatase. Og hæmmer virkningen af dette enzym.


Og hvorfor er det vigtigt?


Det er det fordi aromatase står for at omdanne testosteron til østrogenerne. Og det er faktisk en af de ting jeg ser oftest som årsag til manglende cyklus hos kvinder med PCOS, det er manglende omdannelse af testosteron til østrogener pga for lille aromatase aktivitet.


Aromatase bliver generelt dannet i fedtvæv, så overvægtigt kvinder vil typisk have meget aromatase aktivitet, men det modsatte er faktisk gældende hos kvinder med PCOS. Det ses jo både i de talrige test på kvinder med PCOS jeg tager, hvor jeg netop ser på disse enzymer og effekten på hormonniveauer, og nu har disse nye studier netop også vist det samme.


Det betyder altså, at hvis du er en af de kvinder hvor det er tilfældet og du tager inositiol, så kan der være risiko for at du danner endnu mere testosteron og endnu mindre østrogen - og det forværre altså dine PCOS symptomer. Så kan det godt ske det har effekt på insulinresistens - men groft sagt, hvad nytter det hvis du for mere hårvækst og mindre cyklus?


Derfor mener jeg at der i fremtiden skal udvises større forsigtighed ved brugen af inositol og at det skal være noget der gøres sammen med en behandler der har styr på din nedbrydning af hormoner.


Hvilket tilskud skal du vælge?

Studier viser at doser omkring 4000 mg myo insotiol kan påvirke ægløsning.


Mens en opsamlingsstudie omkring brugen af inositol indikere at det inositol og forholdet: myo inositol : D-chiro inositol = 40:1.


Selvom myoinositol burde omdannes til D-chiro inositol, så er det desværre ikke altid sådan, det sker i kroppen.Før har D-chiro-inositol (som for eksempel i femifert) være brugt alene, men effekten har vist sig at øges, hvis det tages med myoinositol. At tage myoinsitol alene som er i de fleste tilskud fx i Inocaps virker derfor ikke optimalt i min optik.


I Danmark fåes D-chiro inostiol i præparatet femifert. Myo inositol er det der kommer frem ved en søgning på inositol generelt og er nemmere at finde.

Konklusion

Inositol til PCOS kan være virkelig godt.


Mangel kan i sig selv skabe insulinresistens (uden andre årsager) og mangel kan forværre PCOS symptomer fordi det forværre insulinresistens.


Men et tilskud er ikke et vidundermiddel, og det virker kun, hvis du har mangel.

Og derudover kan inositol forværre det samlede testosteron og østrogenforhold og forværre andre symptomer ved PCOS.

Og det bør derfor bruges sammen med en erfaren behandler.


Kærligst Marlene


kilder:

D-chiro inositols rolle ved insulinresistens:


Larner J. D-chiro-inositol--its functional role in insulin action and its deficit in insulin resistance. Int J Exp Diabetes Res. 2002;3(1):47-60. doi: 10.1080/15604280212528. PMID: 11900279; PMCID: PMC2478565.


Croze ML, Soulage CO. Potential role and therapeutic interests of myo-inositol in metabolic diseases. Biochimie. 2013 Oct;95(10):1811-27. doi: 10.1016/j.biochi.2013.05.011. Epub 2013 Jun 10. PMID: 23764390.


Sun TH, Heimark DB, Nguygen T, Nadler JL, Larner J. Both myo-inositol to chiro-inositol epimerase activities and chiro-inositol to myo-inositol ratios are decreased in tissues of GK type 2 diabetic rats compared to Wistar controls. Biochem Biophys Res Commun. 2002 May 10;293(3):1092-8. doi: 10.1016/S0006-291X(02)00313-3. PMID: 12051772.


Dosis af inositol og forhold mellem myo og d-chiro insitol og ægløsning:

Wojciechowska A, Osowski A, Jóźwik M, Górecki R, Rynkiewicz A, Wojtkiewicz J. Inositols' Importance in the Improvement of the Endocrine-Metabolic Profile in PCOS. Int J Mol Sci. 2019 Nov 18;20(22):5787. doi: 10.3390/ijms20225787. PMID: 31752081; PMCID: PMC6888190.


Inositols effekter, herunder på testosteron, opsummering af studier:

Gambioli R, Forte G, Aragona C, Bevilacqua A, Bizzarri M, Unfer V. The use of D-chiro-Inositol in clinical practice. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021 Jan;25(1):438-446. doi: 10.26355/eurrev_202101_24412. PMID: 33506934.


Brug under graviditet og doser:

Gambioli R, Forte G, Buzzaccarini G, Unfer V, Laganà AS. Myo-Inositol as a Key Supporter of Fertility and Physiological Gestation. Pharmaceuticals (Basel). 2021 May 25;14(6):504. doi: 10.3390/ph14060504. PMID: 34070701; PMCID: PMC8227031.


Om Marlene Dencker

Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Gratis community

Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.