Hormontest - DUTCH plus

Hvad er det så for en hormontest jeg anbefaler?


Hvis man har symptomer som PMS, PCOS eller PCO, angst relateret til cyklus eller ikke kan blive gravid, så kan det være klogt at få et billede at ens kønshormoner, deres niveauer og deres nedbrydning.


Jeg bruger det der hedder en DUTCH test. Den laves på precision analytic inc og jeg bestiller over Nordic laboratories til at sikre kvalitetskontrol osv.


Der kan være mange årsager til at jeg bruger en DUTCH test. Men det er ikke mindst når jeg vurdere hormonniveauer. Det er ikke det samme som den spyttest "Naturlige hormonterapeuter" tilbyder, eller den blodprøve du kan få taget hos læge eller gynækolog.


En DUTCH er meget kompleks test der måler alle vores hormoner der er dannet af kolesterol (steroidhormoner), dvs både kønshormoner, forhormonet og stress hormoner.


Testen kræver kun urinprøver og spytprøver og tages hjemme hos dig selv. Testen måler alt fra forhormonet pregnenolon, til kortisol, til progesteron samt testosteron og alle østrogenerne og deres metabolitter.


En DUTCH giver også et svar på hormonniveauer, ligesom en spyttest eller en blodprøve. Men her ophører lighederne også.


En DUTCH test vurderer ikke kun samlede hormonniveauer som østrogen, progesteron og testosteron, men giver svar på hvilke type østrogener og hvilke metabolitter der er tale om. Jeg plejer at sige, den viser hvordan hormoner opfører sig i kroppen.


Her er et billede af en sample rapport, på en af siderne:
Dette har meget stor betydning for behandling og for at forklarer dine hormonelle ubalancer.


Fx kan høje niveauer af østron ofte give endometriose, men vil ikke kunne opdages hvis vi kun måler samlede østrogenniveau. Testosterons nedbrydningsproduktet DHT er op til 50 gange så potent som testosteron, og kan give mange symptomer hvis der er overvægt af denne metabolit i stedet for andre, dette vil hellere ikke kunne ses, hvis vi kun ses på samlet testosteronniveau – men samlet høje DHT niveauer vil give mange symptomer på forhøjet testosteron.


Hvorfor er det så, at jeg IKKE anbefaler bioidentiske hormoner?

Meget vigtigt og unikt for en DUTCH test, og årsagen til der bruges urin, er at den måler nedbrydningprodukterne af især østrogener, men også det andre steriodhormoner.


Det ses at forskellige niveauer af nedbrydningsprodukterne fra østrogen har stor betydning for både om vi føler vi har høje østrogenniveauer (selvom vi måske ikke har samlet) eller om der ses endometriose, fibromer og meget mere. Men meget vigtigt er at flere at nedbrydningsprodukterne kan viser sig at have sammenhæng med udvikling af østrogenfølsomkræft, som fx brystkræft.


Alt dette kan man selvfølgelig behandle og ændre, men det kræver at man ved hvordan nedbrydningen ser ud.


Det er også årsagen til at jeg som udgangspunkt ikke anbefaler bioidentiske hormoner, hvilket folk desværre ofte tror (pga navnet kompl. Hormonterapeut). Alle steriodhormonerne kan omdannes til hinanden på kryds og tværs, så udover at jeg langt hellere vil behandle ubalancer på en anden måde, så kan det have meget store konsekvenser at tage bioidentiske hormoner (også selvom test viser lave niveauer) hvis man ikke ved hvordan især østrogener nedbrydes hos den enkelte. I værste tilfælde kan det være kræftfremkaldende.


Bioidentiske hormon kan bruges, hvis det sker i samarbejde med både lægen eller gynækolog og hvis du har styr på din nedbrydningsveje af steroidhormonerne via en DUTCH test og en behandler der har hjulpet dig med at få styr på den del.

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.