Hårtab og PCOS

1. Testosteron overskud

Der er flere elementer der kan give testosteronoverskud, det er ikke kun en blodprøve der afgøre det.


Men højt testosteron og androgener (øvrige mandelige kønshormoner) kan medfører hårtab.


Men testosteronoverskud betyder at testosteron produktionen er for høj. Det skyldes typisk insulinresistens – så det skal du have styr på for at blive symptomfri.


Du skal være opmærksom på at det ikke kun er høj testosteron i sig selv, der kan give hårtab. Det er også andre faktorer omkring testosteron der spiller en stor rolle. Dette skal du tænke over:


A: høj testosteron som frit testosteron er ikke kun selve produktionen, men også hvor meget er bundet til SHBG i blodet. Alt der ikke er bundet, virker i kroppen - og kan medfører hårtab. Det måles hos lægen, som frit testosteron.

SHBG kan forbedre via motion, især styrketræning, og hvis du kan få styr på din insulinresistens har det også typisk en positiv virkning på SHBG.


B: Du skal også være opmærksom på at forhormonerne til testosteron kan være høje, uden testosteron er, og det har samme konsekvenser. I danske blodprøver er det typisk DHEAS og androstendion. Men der findes andre forhormoner der kan spille en rolle.


Det kan du gøre: stress og inflammation spiller en stor rolle for DHEAS og androstedion. Men ofte er en udvidet hormontest en god ide for at få et fuld billede over disse forhormoner.


C: Forholdet mellem østrogenerne og testosteron. Selv hvis du ikke har testosteron niveauer der er udover det normale. Så kan du ved PCOS have så lave østrogen niveauer (især østradiol), at forholdet mellem testosteron og østrogen er så skævt at du stadig har testosteron symptomer. Så i nogle tilfælde kan udvidet hormontest give mening. Udover insulinresistens kan dette være påvirket af inflammation og stress. Så igen, vi skal arbejde med de egentlige grundårsager til PCOS for at få styr på dette.

2. Nedbrydning af testosteron

Selv med normale testosteron niveauer, kan testosteron nedbrydes via 5-alpha reduktase enzymet i stedet for 5-beta reduktase. Det resultere i mere dihydrox testosteron (DHT) der kan være 50-80 gange så potent som ellers.


Årsager: dette er typisk genetisk men kan også være påvirket af inflammation og kan påvirkes via spearmint te, grøn te og andre ting. Zink niveauer er også vigtige for dette.


3. Vitaminer og mineraler, og mangel herpå

Ofte er det ikke kun testosteron der et et problem, men en kombination af dette og vitamin- og mineralmangel.


Der findes mange mærkelige produkter til hårtab. Men ofte betaler du alt for meget for produkter af dårlig kvalitet. B12, biotin, B9/folsyre, B6 og øvrige b-vitaminer er vigtige. Selen og zink er vigtige.


Det “sjove” er, at mangler på alle disse ting kan gøre, at du udvikler cyklus forstyrrelser som PCOS. Så de her mangler alene kan være årsagen bag din PCOS. Men som, er det typisk en kombination af flere elementer.


Derudover tager mange med PCOS metformin, der hæmmer optaget af vitaminer og mineraler i tyndtarmen og de nationale retningslinjer (der ikke bliver fulgt ofte, er min erfaring) er af den årsag at måle B12 niveau årligt, når du er på metformin.


Der er nogle mindre studier, der indikerer at op mod hver 5. har genetisk svært ved at omdanne B-vitaminer, og jeg kan sige at jeg som behandler virkelig ofte ser problemer med dette ofte, ved PCOS og cykliske forstyrrelser.


Så vær ekstra opmærksom på dine vitaminer og mineraler når du har hårtab.


Forbruget af vitaminer og mineraler bliver øget hvis kroppen er udsat for kronisk inflammation og stress – så igen handler det om at få styr på årsagerne bag din PCOS for at nå helt i mål.

Gode råd til hårtab

Jeg håber du nu forstår, at der ikke er nogen quickfixes til PCOS symptomerne.


Alle symptomer, små som store, handler om at få styr på din PCOS og dens grundlæggende årsag (hyppigste årsag er insulinresistens) og din cyklus – også selvom du intet graviditetsønske har.


Desuden håber jeg du nu forstår, hvorfor det næppe bare er “tage de her hårvitamin bamser” der er det rigtige for dig.


Det er næppe kun en ting, du skal arbejde på, men flere ting. Men jeg er her for at hjælpe dig med at komme igang:

Vælg din shampoo med omhu

Ved du at pH i din shampoo, balsam og vand har betydning for dit hår. pH værdien bør ikke være mindre end 5 og gerne 5,5. Og kan man få en højere værdi en shampoo vil det måske være endnu bedre.


Det er selvfølgelig ikke en indsats, der kan stå alene. Der skal tages hånd om både testosteron og vitaminer og mineraler. Men det er så nem en indsats, der faktisk har betydning.


pH i vand er svært at ændre, og hårdt vand kan være en udfordring (der findes anlæg til at påvirke dette). Men shampoo og balsam kan ændres nemt.

Vitaminer og mineraler til hårtab*

100 mg selen

Udover at være en antioxidant og noget de fleste i Danmark mangler, så påvirker det både stofskiftet og håret direkte.


Collagen:

Altså collagen er en byggesten i hår og hud og negle. Og selvom det hyldes forskellige steder som et vidunderdrug, så husk, det er godt i kombination med at se på de øvrige ting – og du behøver ikke købe den dyreste.


20 mg zink

Zink er afgørende for hud, hår og negle og hormoner generelt og immunforsvar.


Zink mangel er hyppig og uden zink får du ikke styr på dit hårtab.


Zink fåes i skaldyr, østers


Biotin

Modsat hvad man kan tro, når man læser på forskellige instagramvenlige produktsider, så kan biotin alene ikke få dit hår tilbage – men det er et vigtigt delelement.


Jeg ser rigtig ofte biotin mangel ved tarmflora ubalancer, når jeg laver hormontest. Faktisk kan det lede os i retningen af en tarmfloraanalyse er nødvendig når jeg ser dette i hormontest mv.


Husk biotin fåes i multivitaminer og multi b-vitaminer, men kan være nødvendig i højere dosis.


B12

B12 mangel efter min mening alt for undervurderet når det kommer til hårtab. Ikke mindst blandt kvinder med PCOS der oftere end andre har problemer med folsyre eller B12, og som får metformin som hæmmer blandt andet optaget af B12.


Husk at få målt B12 årligt hos lægen hvis du er på metformin, det er faktisk den officelle anbefaling.


Gå efter methylcobalamin i kombination med de øvrige b-vitaminer for optimalt optag.

Og husk større doser hvis du er vegetar eller veganer.


Folsyre – B9

udover at være vigtigt for cyklus og en sund graviditet, så skal vi ikke glemme folat/folin/folsyre/B9 (kært barn har mange forskellige kemiske betegenelser) ved hårtab.


Gå efter methylfolat og kombiner med de øvrige b-vitaminer for at optimere optaget.


B3 og øvrige b-vitaminer

B-vitaminer af afhængige af hinanden for at optages korrekt, så gå altid med en multi b-vitamin.


Derudover er Niacin/B3 undervurderet når det kommer til hårtab.

Derudover – insulinresistens og testosteronnedbrydning

Du kan læse mine gode råd til insulinresistens her.


Men både når det kommer til at få styr på insulinresistens og testosteron nedbrydning kan det meget nemt kræve hjælp fra en behandler. Du kan læse mere om nedbrydningen af testosteron her, og om hvordan det kan testes her.


Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du ønsker hjælp, du skriver bare til: hej@marlenedencker.dk


Mvh.

Marlene Dencker,

Komplementær hormonterapeut

& sygeplejerske

Uddrag af kilder:

Uddrag af hormonel påvirkning af hårceller: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432488/

uddrag af mekanismer bag adrogen hårtab og DHT

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4174066/

Metformin påvirker B12 er efterhånden anerkendt herhjemme også, men ikke noget lægerne tester for desværre:

https://ugeskriftet.dk/videnskab/metformin-associeret-med-b12-vitaminmangel

Zink og hårtab:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/

eksempel på selen og hårtab:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5939011/

biotin og hårtab:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/

niacin og hårtab:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8536842/

shampoo pH og hårtab, mulig sammenhæng:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158629/

Om Marlene Dencker

Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Gratis community

Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.