Bør du tage C-vitamin hvis du vil være gravid?

Hos mig er C-vitamin ofte en del af basis når jeg lægger en kosttilskudsplan.*


Det skyldes skyldes flere studier, men et der opsummere det meget godt er dette:


"Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect" fra 2003.


Det omtalte studie påpeger, at C-vitamin kan hjælpe progesterondannelsen i cyklus. Så lad os lige starte ved progesteron.


Hvorfor er progesteron vigtigt?

Progesteron er det hormon, der dannes efter ægløsning, altså i anden fase af vores cyklus. Når vi har ægløsning frigives æggene fra æggestokkene og der dannes corpus luteum – også kaldet det gule legme. Corpus luteum danner progesteron og det er afgørende for at en befrugtet æg kan sætte sig fast.


Progesteron har afgørende betydning for ikke kun fertilitet – det er simplethen ikke muligt at blive gravid uden en velfungerende progesteron dannelse – men også for vores humør og meget mere.

Derudover er manglende progesteron årsag til mange tidligere spontane aborter, og da C-vitamin er helt sikkert at tage, bør du overveje C-vitamin tilskud i din graviditet også.


Progesteron virker som modstykke til østrogenerne i kroppen og har man ikke progesteron som modvægt til østrogenerne så får mange mange genernede symptomer. Det kan være symptomerne vi kender fra kvinder i overgangsalderen og det kan være kvinder der har massiv PMS eller fertilitetsproblemer eller uregelmæssig cyklus.


Progesterons effekt på humør kommer af at når progesteron bliver nedbrudt dannes metabolitten allopregnenolol som sætter sig på GABA receptorer i hjernen. GABA påvirker os så vi bliver afslappede og balancerede – modsat østrogenerne der kan give os angstlignede symptomer hvis der ikke er balance mellem østrogen og progesteron.


Progesteron er derfor afgørende for alle kvinder, ikke kun dem med et graviditetsønske.

Når du ikke producere progesteron i anden fase af dine cyklus kaldes luteal fase insuffiens.


Det omtalte studie gik netop på at give kvinder med luteal fase insufficiens C-vitamin, og det havde rigtig god effekt.



Hvad fortalte studiet os?

Artikel konklusion, oversat til dansk:


”Ascorbinsyretilskud kan muligvis ikke medføre forbedring hos nogle patienter med luteal insufficiens, fordi denne tilstand kan have mange årsager. Imidlertid bør ascorbinsyretilskud afprøves hos disse patienter, da det klart er effektivt i nogle tilfælde af luteal insufficiens, er billigt og ikke har bivirkninger.”


Studiet konkludere ikke hvorfor C-vitamin virkede på biokemisk plan, men da C-vitamin indgår på i dannelsen af steroidehormoner (dvs. kønshormoner herunder progesteron samt stresshormoner) er det nærliggende at antage, at virkningen har med dannelsen af hormonerne at gøre.


Det har også vist sig at frie radikaler spiller en rolle i udviklingen af lutealfaseinsufficens – og det kan være pga. C-vitamins antioxidantiske effekt at det virker.


750 mg C-vitamin var nok til at forøge produktionen af progesteron fra æggestokkene. Og man skal huske, at også andre områder af kroppen har et stort behov for C-vitamin – det gælder især hjernen og binyrerne, hvor der også produceres vigtige hormoner. Stresshormoner er også steroidhormoner, og derfor er C-vitamin også en anbefaling til mine stressramte klienter. Progesteron og spiller en kæmpe rolle for udviklingen af PMS, gælder denne anbefaling også til kvinder med PMS.


Jeg håber du nu er lidt klogere på C-vitamin.*


Kærligst Marlene


NB: der kan være mange årsager til cyklus problemer, alt kan ikke løses med C-vitamin, tag fat i mig hvis jeg skal hjælpe dig med at løse din cyklus problemer ud fra hvordan din individuelle biokemiske nedbrydning af kønshormoner ser ud – læs mere om en DUTCH test her.

Om Marlene Dencker

Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Gratis community

Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.