Track din cyklus med temperaturmetoden

Track din cyklus med temperaturmåling


Hvorfor er temperaturmåling en god ide?
Når du vil være gravid er det en god ide at vide hvornår du har ægløsning. Når du er har en cyklus der er uregelmæssig, fx ved PCOS, eller når du vil sikre du har ægløsning fordi du PMS er det ekstra vigtigt at vide om du har har ægløsning.


Det kan være smart at vide om du har ægløsning, både for at se om det du gør for at få styr på din cyklus eller din indsat i forhold til fx PCOS symptomer eller PMS symptomer virker, men i den grad også hvis du vil være gravid, så du kan time det og optimere din chancer for graviditet.


Derudover du kan også bruge temperaturmåling som prævention – men her skal du kende din risiko, og bruge det bedst mulige udstyr.


Du bør altid også registrere dit udflåd og udvikling heri, da temperatur og udflåd giver os de bedste markører sammen.


Derfor kan du ikke bruge ægløsningstest
Producenterne af ægløsningstest siger godt nok at testene er 99 procent sikre. Men du er kun sikre i forhold til måling af luteiniserende hormon (også kaldet LH eller lutropin).


Det er der flere problemer i.Først og fremmest så er en stigning i LH ikke lig med ægløsning. En ægløsningstest kan altså vise med stor sandsynlighed, om der er en stigning i LH. Og selvom LH styrer ægløsning, er en stigning ikke lig med ægløsning. Det ses især ved kvinder med PCOS, men også andre cyklus forstyrrelser.


Hos mange kvinder med PCOS er LH ofte høj, så høj at kroppen bliver døv overfor LH og ikke skaber en ægløsning. Dette vil altså give en meget positiv ægløsningstest, uden ægløsning. Der kan også være andre problemer med ægløsning, det kan være alt fra antioxidant mangel, mangel på B-vitaminer eller helt andre ting, der gør at der ikke sker ægløsning trods en stigning i LH.


Dernæst er der et stort problem, i at producenternes og studiers vurdering af testenes sikkerhed ikke stemmer overens. Uvildige test tyder på at de fleste test er omkring 90 procent sikre (i forhold til at måle LH, ikke ægløsning) men nogle test var ned til 80 procent sikker. Det vil altså sige at nogle test vil vise falsk positiv eller falsk negativ i 1/5 af tilfældene.


Ægløsningstest er altså en dyr og upræcis løsning efter min vurdering. HVIS den bruge alene.


Sammen med temperatur er ægløsningstest et fornuftigt redskab. For ægløsningstest kan nemlig modsat temperaturmåling hjælpe os med at finde ud af hvornår der skal være aktivitet på lagnenerne hvis man ønsker en graviditet.


Hvad fortæller temperaturen os?
Du ved din temperatur stiger ved infektioner med bakterier og vira. Men din temperatur reagerer faktisk også i din hormonelle cyklus. Både østradiol og progesteron påvirker temperaturen.


Ved en regelmæssig cyklus med ægløsning vil temperaturen stige med 0,3-0,5 grader 1-2 dage efter selve ægløsning er sket. Dette er progesteron der dannes. Progesteron giver den mest markante stigning i temperatur.


Efter ægløsning vil temperaturen blive oppe indtil blødning i det leje. Indtil der 12-16 dage efter ægløsning kommer en blødning. Ofte kommer der er brat fald i temperaturen lige før blødningen kommer.Ved manglende ægløsning, kan det være udsving hver 7-14 dage, hvor vil temperaturen nok stige, men ikke bliver oppe. Og dette kan sagtens ske selvom der har været en positiv ægløsningstest – da høj LH ikke er lig med der faktisk sker en ægløsning.


Dette er tegn på østradiol produceres, men ikke tegn på der er ægløsning. Det der sker, er at østradiol, som er det østrogen der styrer hvor cyklus, også påvirker temperaturen, men her vil temperaturen ikke forblive høj. Den kan være oppe nogle dage, men ikke på samme måde som ved ægløsning.Derfor skal temperaturen fortælle os om ægløsning har været der og om der dannes progesteron.


Det er ikke kun temperaturstigningen der er vigtig, det andet vigtige tegn er udsving i udflåds udseende også. Ved at se på stigning i temperatur især sammen med dit udflåd udseende, så kan vi med størst mulig sikkerhed sige om du har ægløsning – også selvom du skulle have PCOS. Lange og uregelmæssige cykli = usikkerhed


Det er svært ved uregelmæssig cyklus – og husk du kan sagtens få blødning uden der har været ægløsningførst – især ved lang og uregelmæssig cyklus. Det kaldes en anovulatorisk blødning.


Hvordan gør du
Du måler morgentemperatur hver morgen (mindst 5 dage om ugen for at du har nok data til at kunne bruge det)


Du skriver det ned, eller du taster det ind i en app. Mange bruger clue, den synes jeg dog er dumt ift temperatur og jeg synes en app som kindara er bedst fordi den også er genial til at tracke udflåds udseende.


Du måler under tungen som det første når du vågner. Før du spiser, drikker vand, børste tænder eller snakker.Gerne med et termometer med 2 decimaler.


Hvordan kommer du i gang
(indeholder affiliate links med anbefalinger – det der kaldes reklamelink i markedsføringsloven)


Du køber et termometer med 2 decimaler, som kun bruges af dig og kun i munden. Du kan finde nogen på nettet til 180 kr. (reklame link)


Du kan investere i fx en fra beurer der både måler temperatur og følger en app med.


Luksus udgaven er en DAYSY cyklus computer (reklame link). Og det vil jeg anbefale at investere i hvis du bruger metoden som prævention, men selv her er metoden ikke 100 procent sikker.


Daysy termometeret er det på markedet der har det absolut største datagrundlag og derfor kan forudsige din ægløsning og cyklus mest præcis, samtidig er termometeret udviklet af NASA og ekstremt præcis. Du finder DAYSY.


Hvad skal du se efter
Din temperatur vil svinge en smule fra dag til dag. Men når du ser en markant stigning på omkring 0,3-0,5 grader og fertilt udflåd er sikre tegn på ægløsning.


Usikkerhed
Hvis du bruger temperaturmåling som prævention, skal du være helt på det rene med usikkerheden. Ved regelmæssig cyklus og fuldstændig korrekt brug og det bedste udstyr som daysy, kan metoden være meget sikker.


Men sikkerheden afhænger af 3 ting:

Præcision af termometeret

Hvor stort et datagrundlag du har

Og at din cyklus er regelmæssig.I forhold til det sidste, skal du huske at der dette er et problem ved PCOS.


Du skal også huske at alle kvinder fra 35 års alderen vil have cyklus ind imellem uden ægløsning – som vil gøre der cyklus bliver en smule mindre præcis.


Derudover påvirker følgende ting også temperaturen:

søvn, og mangel herpå
alkohol
infektioner
og flere andre ting



Kilder:omkring ægløsning test og falsk positive og falsk negative test: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15533341/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29234665/

omkring dileammet med LH og måling af ægløsning: https://ugeskriftet.dk/videnskab/diagnostiske-kriterier-polycystisk-ovariesyndrom

Om Marlene Dencker

Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Gratis community

Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.