Derfor skal du altid spise kulhydrater når du har PCOS

Der er meget “mode” i at anbefale keto kost eller low carb high fat diæt (LCHF) til kvinder med PCOS.


Ideen bag at anbefale dette er tydelig. De fleste med PCOS (men ikke alle) har problemer med insulinresistens. Ved insulinresistens er det godt at spise blodsukkerstabiliserende.


Og ved keto kost og LCHF spiser man meget få kulhydrater og i stedet fedt og protein og bruger dette som energi kilde.

Problemer med LCHF eller keto kost ved PCOS

Hvis man er mand eller ikke er i overgangsalderen så kan en sådan diæt være en mulighed for at få styr på sin insulinresistens (jeg foretrækker stadig andre metoder). Men når du er kvinde – og det gælder især kvinder med PCOS – så er det vigtigt at have en sund cyklus. En meget vigtig del af en sund cyklus er at have ægløsning.

Ægløsning er den absolut mest energikrævende process i kroppen. Ægløsningen er derfor meget sart overfor ikke at have “energi nok”. Vi kender det måske alle fra atleter, topsportfolk eller kvinder med anoreksi at deres cyklus forstyrres. Dette kaldes hypothalamisk amenorrhea, og det er netop dette du også er i risiko for, hvis man ikke får nok kulhydrat, ikke får nok kalorier eller hvis du overtræner.

Fordi vi ikke vil hæmme ægløsning, især ikke når vi har PCOS, anbefaler jeg et indtag på cirka 150 gram kulhydrat. Men jeg anbefaler ikke mere. På den måde får du væsentligt mindre kulhydrat end på en almindelig kost, men stadig nok til at sikre din cyklus.

Særligt et studie viser, at spiser du under 150 gram kulhydrat er du i høj risiko for at få ubalancer i din ægløsning for hormonet LH påvirkes. Man kan derfor formentligt antage at 150 gram kulhydrat er nødvendigt for at sikre LH udsving og dermed ægløsning.

Typen af kulhydrat er ikke uden betydning

Jo mere raffineret, jo værre. Så vælg groft, grønt og fuldkorn.


Udover at mængden af kulhydrat i de nævne kostretninger er problematisk, så er det også et problem hvor mæt man føler sig.


Mange er utrolig glade for at komme på en LCHF diæt for eksempel og føler sig mætte på en anden måde end de er vant til.


Studierne er lidt delte på det her område. Men min erfaring fra klienter og mig selv er at selvom min umiddelbare mæthed er høj, når jeg spiser således, så bliver jeg hurtigere sulten igen. Og da maden indeholder meget fedt og protein, kan det meget nemt resultere i et kalorie overskud.

Som bonus oplysning kan jeg fortælle at indtaget af kulhydrat direkte effekt på grehlin og leptin som er vores sult og mæthedhormoner – og når du begrænser indtag af kulhydrater over længere tid kan man opleve det svært hormonelt at regulere sult og mæthed.

Desuden er keto især, men også LCHF diæter meget restriktive og svære at integerere i en hverdag, og afviger du bare lidt og får lidt kulhydrat, så tager du lynhurtigt på, da du så ikke er i ketose og omdanner alt fedtet til depoter.

Der er også stor genetiske forskel på hvordan man reagere på mængde af fedt og kulhydrat eller mangel på sidste nævnte - nogle vil genetiske tage på og få direkte påvirkning af kolesterol og blive vægttabsresistente.

Derfor anbefaler jeg ikke disse diættyper.*

Jeg håber du er lidt klogere på hvorfor du bør undgå en keto eller LCHF diæt når du har PCOS, og hvorfor jeg anbefaler 150 gram grove kulhydrater dagligt. Se også kilderne listet herunder hvis du er den nørdede type.

Hvis du vil lære mere om PCOS så kom med over i min facebookgruppe.

Kærligst Marlene


uddrag af kilder:

45 procent af raske kvinder oplever allerede efter 3 måneder cyklus problemer på en keto kost:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12790900/

årsager til udblevende cyklus, herunder for få kulhydrater

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207953/

i øvrigt:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5411334/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372867/

Om Marlene Dencker

Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Gratis community

Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.