Hvilken prævention skal du vælge når du har PCOS

NB denne artikel indeholder 2 reklame links til en daysy cyklus computer og ceya pessar. De er reklame links på den måde at hvis du køber noget via linksene så får jeg nogle få procenter. Jeg er ikke betalt for på nogen måde at nævne produkterne i artiklen. Dette påvirker selvfølgelig ikke min vurdering af produkterne.


Et spørgsmål jeg får ret ofte er “hvilken prævention er bedst når jeg har PCOS” eller “hvilke p-piller skal jeg vælge”.


Sagen er, at når du har PCOS, så er det ikke kun testosteron, der har betydning, men også progesteron. Progesteron vil ved de fleste præventionsformer blive påvirket, og derfor er det IKKE ligemeget – men det er samtidig et helt personligt valg, og derfor gennemgår jeg her fordelen og ulemper ved hver præventionsform – med udgangspunkt i at du har PCOS (obs PCOS viser sig forskelligt, så jeg generaliserer i dette tilfælde)*

Hvilken prævention skal du vælge når du har PCOS?

1. Ikke hormonelle præventionsformer

Jeg vil anbefale ikke hormonelle præventionsformer. Dog er de generelt ikke lige så sikre som andre former for prævention, så det er op til dig.


Fordelen ved at undgå de hormonelle præventionsformer (udover langt færre bivirkninger), er at du ved disse former stadig har den gode gavnlige effekt af progesteron, da du stadig har ægløsning (når du har sikret din cyklus).


Progesteron virker i samspil med østrogen, og er der ikke balance, så kan man lynhurtigt få symptomer på PMS, inflammation (for eksempel væske ophobninger) og humørpåvirkninger.


Progesteron er derudover afgørende for din fertilitet, afgørende for din cykliske sundhed og virker beroligende på hjernen (progesteron omdannes til allopregnenolon der sætter sig på de beroligende GABA receptorer i hjernen) og modvirker inflammation i kroppen.


Kobberspiral:

Fordele:

hormonfri

nem

let tilgængelig

meget sikker

Ulemper:

du kan opleve zink mangel – så husk at tage et tilskud

Nogen synes det gør ondt at få lagt – andre mærker det ikke (og det er ikke kun dem der har født)

Du kan opleve store blødninger især de første halve år – husk at tage jerntilskud. En kobberspiral er næppe til dig der i forvejen har store blødninger.

Nogen oplever de får ondt i lænden og maven og kan mærke den under samleje.


Cyklus computer

En cyklus computer, førhen var lady comp det bedste, nu er den slået af pinden a DAYSY (reklamelink). Der er tale om et meget avanceret termometer, der måler meget præcist og putter dine data ind i en algoritme med millioner af andre cykli (dvs meget stort datagrundlag), og ud fra dette vurdere om du har ægløsning eller ej. Når du har regelmæssig cyklus, bliver du også advaret på forhånd. Den skifter fra grøn (sikker) til rød (usikker, brug anden prævention) før din ægløsning.

Fordele:

INGEN bivirkninger

Stor sikkerhed, hvis man har regelmæssig cyklus og bruger prævention på usikre dage

Kun et engangsbeløb

Kan også bruges når du ønsker at blive gravid

Skal kombineres med andre præventions formoner, for eksempel kondom, i de usikre perioder.

Ulemper:

Du skal måle temperatur mindst 4-5 dage om ugen, straks du vågner – du skal altså gøre noget aktivt dagligt

Hvis din cyklus kommer før den plejer, dvs ved bare 1 uregelmæssig cyklus, så er der IKKE tale om sikker prævention – da du ikke bliver advaret på forhånd. Hvis du ikke er regelmæssig og absolut ikke ønsker graviditet, er det ikke sikkert, det er valget for dig.

Der kan opstå usikkerhed ved sygdom eller søvnmangel


Cyklus app

Samme princip som ved en cyklus computer, men du køber selv et termometer med 2 decimaler på apoteket og du betaler månedligt for en app.

Samme fordele og ulemper som ved en cyklus computer, men algoritmen har ikke helt så stort datagrundlag og termometeret har ikke samme præcision.

Der findes gratis versioner af cyklus apps, igen er det datagrundlaget der er afgørende.

Sikkerheden er mindre end ved en cyklus computer.

Fx naturals cycle, clue mv.


FAM metoden

Kombinerer temperaturmåling med registering af fysiske tegn i kroppen på ægløsning.

Alt efter hvad du bruger til registrering af temperatur er fordele og ulemper som ved en cyklus app eller cyklus computer.

Derudover anbefaler jeg ikke denne metode som prævention til kvinder med PCOS, da deres hormoner ikke er nok i balance til at de kan regne med deres symptomer på ægløsning, og ofte vil de slet ikke have ægløsning.

Ønsker man en graviditet anbefaler jeg derimod denne metode til at lære sin krop og cyklus at kende.


Pessar og kondom

Ulempen er, at det er noget der skal foregå på stedet, og kan føles på som en fysisk og psykisk barriere for lagengymnastik.

Til gengæld er der ingen bivirkninger.

Obs nogen har latex allergi og i så fald kan du tjekke disse siliconekondomer ud.

Jeg kan anbefale ceya pessar (reklamelink) og sæddræbendecreme fra greengoddes.dk hvis du går op i at din prævention skal være så sikker som muligt – også kemimæssigt. Pessaret er lavet af medicinsk silikone.


Sterilisation:

Dette er en drastisk beslutning, og indgrebet kan have bivirkninger og skal udføres i narkose. Ved en sterilisation af kvinder blokerer man passagen i æggelederne, så æggene ikke længere kan komme ind i livmoderen. I Danmark fjerner man (heldigvis) ikke hele æggestokkene.

Fordele:

Sterilisation er en meget effektiv, langvarig form for prævention.

Du kan stadig arbejde med din PCOS bagefter og få styr på årsagerne bag.

Ulemper:

kun til de kvinder der er 100% sikre på, at de ikke vil have flere børn. Sterilisation indebærer risici ifm. operationen og narkosen.

Officielt påvirker det ikke ægløsning eller hormonbalancen. Men kvinder der er steriliseret har større sandsynlighed for at få uregelmæssige og kraftige menstruationer.

Du fjerner ikke nogle af dine PCOS symptomer, da du stadig vil være Polycystiske ovarier, dannelse af testosteron og øvrige hormonubalancer og fortsat blødning.

Hormonel prævention

P-piller:

P-piller virker ved, at du indtager en lille mængde syntestisk hormon igennem hele din cyklus, dermed opnår du ikke selv ægløsning. Når du stopper med p-piller afstødes din slimhinde, og det ligner du at får en menstruation, men det er overhovedet ikke at sammenligne med en normal blødning. Her er der tale om en ren afstødelse af slimhinden, fordi du ikke længere tager de syntestiske hormoner. De er kun designet til at få det til at føles naturligt. Nogle gang slukkes din egen produktion helt, andre gang får du “dobbelt konfekt” af østrogener, da du indtager det syntestiske og stadig produceres dine egne, det kan give mange bivirkninger.

Fordele:

Meget sikkert til at undgå graviditet

Ulemper

Hæmmer progesteron, så du kun har østrogen og testosteron, og dette er sjældent en god kombi for dig med PCOS. Evt. vil din egen østrogenproduktion slukkes, og i så fald vil du opleve lidt mindre gener imens du er på dem, men når du stopper kan der gå LÆNGE før din egen cyklus går i gang igen, og det er ikke godt hvis man ønsker graviditet. Alternativt slukkes din egneproduktion ikke – så vil det ikke ændre din fertilitet efter endt brug, MEN – så vil du formentligt opleve en del bivirkninger imens du er på dem.


Kan give depression


Kan give vægtøgning


Kan give slem PMS inkl angst og ængstelse i kroppen.


Kan give blodpropper, mindre end kombi p-piller, men er stadig en risiko


P-piller har virkelig mange bivirkninger


Kombi p-piller med anti-androgen

Kombi p-piller virker som p-piller, men indeholder også anti-androgen. De går under navne som Diane Mite og Zyrona.


Det er de p-piller, der modvirker acne og dem kvinder med PCOS oftest får anbefalet.


De virker kun, mens man tager dem og udover alle de normale (og mange) bivirkninger som p-piller har, så er det betydelig større risiko for blodpropper, hvorfor man kun anbefaler dem til helt unge kvinder, der ikke har familiehistorie med blodpropper.


Fordele:

Virker effektivt på symptomer på hirsutisme (mindsker acne, hårvækst i ansigtet mv)

Ulemper:

Mange bivirkninger. Både dem som ved p-piller, og ekstra risiko for blodpropper.

Desuden er din cyklus ligesom den “plejer”, når du stopper, og alle symptomer vender tilbage.

Det gør det ikke nemmere at blive gravid senere.

Anbefales ikke til kvinder over 30 år eller med familiehistorie med blodpropper.


Minipiller og Hormonspiral

Minipiller og hormonspiral (gælder også de nye præventionskugler og p-stave) indeholder gestagener.

Gestagener er groft sagt en slags kunstigt progesteron. Derved har de fleste langt færre bivirkninger end på østrogenpræparter som fx p-piller.


Der er altså noget til at virke som modvægt til østrogen.

Dog er din egen cyklus stadig hæmmet, og du vil stadig eventuelt have svært ved at blive gravid efter at du stopper på præparatet.


Fordele:

mindre PMS og uro i kroppen end ved p-piller.

Er sikkert mod graviditet, hvis de tages korrekt.

Kan også bruges ved endometriose, migræne og fibromer, der ellers oftes forværres ved hormonelprævention.


Ulemper:

ved minipiller er du meget mere afhængig af at tage dem præcist end ved p-piller.

Ved spiral kan det hos nogen gøre ondt af få sat op (men ikke hos alle). Der fåes dog en ny og meget lille spiral, “Kyrena” som jeg vil anbefale.

Der er stadig en hel del bivirkninger, som der vil være ved hormonel prævention.


Jeg håber du nu er lidt klogere på hvilken præventionsform, der kan være den rette til dig. Jeg beklager at der ikke er nogen ONE-SIZE fits all.


Rigtig god dag.

Kh Marlene.

Om Marlene Dencker

Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Følg med på instagram

Her poster jeg cases fra klienten og deler en masse nørdier i fertilitet og cyklusUddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.


Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning

Gratis community

Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook

Kontakt

Grenåvej 700

8541 Skødstrup


CVR: 35753923

Gode tips og råd om PCOS

Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.