Ikke mange er udredt fyldestegørende for PCOS
Først og fremmest så er mange ikke udredt fyldestegørende ifht PCOS.
Først skal vi udelukke andre årsager til cyklus/hormonelle problemer.
Så skal vi se om du passer i kassen PCOS.
Jeg oplever ofte følgende:
- Der er ikke udelukket alle de ting der skal udelukkes - så kan diagnosen ikke stilles.
- Der er ikke styr på om vi snakker om PCO eller PCOS
- Der er ikke taget nok blodprøver jvf. diagnosekriterier og anbefalinger fra SST.
- Der er ikke taget nok blodprøver eller ikke fyldestegørende i min optik, det kan afvige fra hvad lægen mener er nok.
PCOS eller PCO
Der er forskel på PCOS og PCO:
Desværre kan selv lægerne tager fejl og blande det sammen. PCO kan være, men er det ikke altid, en del af PCOS. PCO står for polycystiske ovarier, og er et af de tre kriterier for PCOS. Du skal have 2 ud af 3 af kriterierne for at få diagnosen.
Udebleven eller uregelmæssig menstruation
Tegn på androgent overskud (kaldet hirsutisme) – når vi får mandlige træk pga hormonelle ubalancer. Kan give akne, hårvækst på kroppen og ansigtet samt hårtab på hovedet.
Husk at selvom du ikke har symptomer på androgent overskud, så kan dine blodprøver vise det – og det er nok.
Men hvis du har symptomer uden at dine blodprøver viser forhøjet testosteron, så kan det blandt andet skyldes din omdannelse af testosteron og det kan testes i en hormontest jeg kan laves.
PCO - altså polycystiske ovarier set på en scanning. Du kan nemlig sagtens have symptomerne uden at blodprøverne viser det, og dette er også nok for at opfylde dette kriterie.
Ting der skal være udelukket:
Lav stofskifte:
Du skal som minimum have målt TSH, men også gerne antiTPO og frit t3 og frit t4. Det er ikke sådan, at hvis man har tydelig tegn på PCOS (som for eksempel hirsutisme), så kan man udelukke lavt stofskifte. Også symptomerne på androgent overskud (kaldes hirsutisme og viser sig oftest som: akne, hårvækst mv.) kan opstå ved lavt stofskifte.
Høj stofskifte:
højt stofskifte kan ses ved at man taber sig, oplever uro og måske angst.
Dette kan også forklarer symptomer der ellers kunne være PCOS. Dette testes primært via TSH som nævnt under lavt stofskifte.
Hypothalamisk amenorhea (altså udebleven menstruation fordi signaler i hjernen hæmmes). Dette kan opstå ved overtræning, spiseforstyrrelse, slankekure og lav kalorie diæter og for lavt indtag af kulhydrater. Hvis du træner meget især cardio træning som løb eller ikke spiser nok, skal du starte med at ændre dine vaner.
Det kan også ske ved højt prolaktin, der bør måles i dine blodprøver.
Andre ting:
Alt efter dine symptomer skal andre ting også tjekkes.
Er du over eller omkring 40 år og dine symptomer nye, er det relevant at udelukke overgangsalder, det gøre ved at måle AMH i blodet.
Hvis du er veganer eller vegetar skal du have tjekket B12 niveauer og gerne også folat.
Hvis du har fordøjelses issues som vekslende afførrings mønster bør cøliaki udelukkes. Det tjekkes via transglutminase antistof og immunglobulin A (skal måles sammen) i en blodprøve.
Hvis du har mistanke om noget med stofskifte kan det ske det er relevante at måle selen og jod niveauer (svært at se i det etablerede system)
Eller andet, alt efter din situation.
Blodprøver og hvad de viser
Der er nogle blodprøver som kan være relevante:
Insulinresistensblodprøver:
Blodsukker (glukose)
Langtidsblodsukker (hb1ac)
Pro-insulin c-peptid
Dette er for at afgøre behandlling, ikke for at stille diagnosen. Det er de færreste der kan få målt proinsulin c-peptid desværre.
Disse bekræfter insulinresistens, men udelukker ikke insulinresistens hvis de er normale.
Blodprøver for androgent overskud:
SHBG (giver høj værdi af frit testosteron i blodet, da det ikke er bundet)
Androgener: den meste kendte er testosteron, men også DHEA (med og uden S) samt andostenion og hydroxyprogesteron er relevante.
AMH er “den nye måde” at vurdere PCO på. Men viser også ægreserven generelt, men kan være høj ved PCO på grund af ægblærerne i æggestokkene.
Normalt vil den være lav ved overgangsalder. Så det handler om at have en AMH indenfor normalniveauet.
Cyklus blodprøver:
LH og FSH.
Nogle typer af PCOS har for høj LH værdi. LH er det lutheriniserende hormon, som skal kickstarte ægløsningen. Og hvis denne er konstant forhøjet, så sker der ikke signalering om at starte ægløsning og PCO OPSTÅR. Det er altså ikke kun værdien, men også udsvinget, der er afgørende. Måles ideelt på dag 4 i cyklus.
FSH er det hormoner der stimulere ægmodning først i cyklus. Forholdet eller ratioen imellem LH og FSH skal ikke være for højt.
Derudover progesteron (måles ideelt på dag 19 i cyklus hvis du har en cyklus på 28 dage), for om du danner dette nok efter ægløsning, ellers kan dette også give ubalancer. En lav progesteron er også en værdi, der er vigtigt for at se, om du overhovedet har ægløsning.
Østradiol - dette er en del af vores østrogener.
Lav østradiol gør at man ikke har noget til at starte og styrer både blødning og ægløsning med.
Herudover er der nogle blodprøver der kan være relevante, ikke for diagnosen, men fordi de oftere er “skæve” ved kvinder med PCOS.
Det er drejer sig især om kolesterol. Kolesterol samlet, HDL kolesterol, LDL kolesterol og triglycerid, og som er fedt i blodet.
Derudover også levertal som ALAT især, men også Gamma-Glutamyltransferase (GGT), ASAT og laktatdehydrogenase (LDH) kan måles og være relevante – ikke for at stille diagnosen, men fordi det kan være påvirket ved insulinresistens og PCOS. Det er nemlig større risiko for at udvikle ikke alkoholisk fedtlever ved insulinresistens og starter man på metformin kan disse tal forværres yderligere.
Desværre kan tolkningen også volde problemer, så jeg anbefaler at blodprøver bliver taget og analyseret af en gynækolog, der er vant til at arbejde med PCOS.
Jeg håber du kan bruge disse råd til at blive udredt korrekt hos din læge eller gynækolog, husk at din læge ikke altid er enig i at alle af disse blodprøver er nødvendige.
Kærligst Marlene
Kilde ift det nyeste indenfor diagnosenkriterier i finder du her: https://ugeskriftet.dk/videnskab/diagnostiske-kriterier-polycystisk-ovariesyndrom
Om Marlene Dencker
Uddannet komplementær hormonterapeut med sygeplejerske baggrund.
Arbejder med cyklus PCOS og fertilitetsrådgivning
Gratis community
Vil du lære mere kan du komme med ind i mit PCOS community på facebook
Gode tips og råd om PCOS
Cirka hver 14. dag udsender jeg gode råd og tips og trick til dig som kæmper med PCOS og fertilitetsproblemer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.